Site Bijuterii Frumoase

10 aprilie 2015

Vinerea Pastelui

Vinerea dinaintea Pastelui este denumita Vinerea Mare, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seaca si este o mare zi de doliu pentru crestini deoarece in aceasta zi a murit Mantuitorul nostru.
In Vinerea Mare nu se spala haine si este bine sa tinem post negru.
Tot in Vinerea Mare este bine sa mergem la biserica unde este scos Sfantul Epitaf (numit si Sfantul Aer) pe sub care trec credinciosii, pana la sfarsitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc in aceasta seara. Sfantul Epitaf este asezat de obicei pe o masa inalta si potrivit traditiei credinciosii saruta Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfantul Epitaf, apoi trec de trei ori pe sub masa pe care acesta este asezat. Dupa slujba Prohodului, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din Sfantul Altar, unde va ramane pana la Vecernia sarbatorii Inaltarii Domnului. Dupa cantarea Prohodului Domnului se inconjoara biserica de tot Soborul cu Sfantul Epitaf. La sfarsitul slujbei, preotul trebuie sa imparta florile aduse de crestini care apoi sunt duse acasa si podobite icoanele cu ele.
Vinerea Seaca vine de la faptul ca batranele tineau post negru si seara la biserica cand mergeau la Denie luau anafura.
O alta traditie este aceea de a vopsi ouala in Joia Mare.
Voi a-ti vopsit ouale asa cum cere traditia?


Fie ca Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa va aduca cele patru taine divine: incredere, lumina, speranta si iubire. PASTE FERICIT!
Trimiteți un comentariu