Site Bijuterii Frumoase

22 august 2014

Totul despre argint

Pentru cine nu stie primele mine de argint au aparut mai înainte de perioada 3000 î.Hr.
Argintul a fost un metal cunoscut de toate civilizațiile antice, dar spre deosebire de aur, este foarte rar găsit în stare naturală, lucru care explica faptul că dacă ar fi mai abundent, tot nu ar putea fi folosit decât mult mai târziu.
Argintul a fost mult mai valoros decât aurul, când a apărut prima oară în Egipt.
Argintul a fost rafinat prin cupelație, proces inventat de haldeeni în jurul lui 2500 î.Hr și descris în Biblie (Ezechiel 22: 17-22). Acest proces consta în încălzirea metalului topit într-o cupă poroasă și îngustă numită cupel, peste care se aplica un jet puternic de aer. Acesta oxideaza celelalte metale, precum fier, cupru si plumb, lăsând doar argintul (și aurul dacă era prezent) în stare globulară de metal topit.
Dezvoltarea Atenei și a civilizației sale remarcabile a fost posibilă datorită exploatării minelor locale de argint de către localnici în zona Laurium, unde au operat din perioada 600-300 î.Hr, producând aproximativ 30 de tone de metal pe an. Minereul era în principal galenă, însă cu un conținut de argint de câteva procente; acesta era ușor de extras prin cupelație. Minele ateniene au continuat să fie operate și de către Imperiul Roman, deși cea mai mare cantitate de argint roman provenea din Spania.
Minele germanice au devenit cel mai important furnizor de argint din Europa abia in Evul Mediu.
Civilizațiile antice ale Americii Centrale și Sudice au exploatat argintul, însă schimbul cu acest metal s-a făcut după cucerirea spaniolă. Depozite importante s-au descoperit în anul 1535 la Charcas (Peru), Potosi (Bolivia) în anul 1545 și la Zacatenas (Mexic) în 1548. Producția din aceste surse era în total cu mult peste 500 de tone pe an.
În secolul al XIX-lea, argintul a fost descoperit în SUA, în statul Nevada, iar în anul 1870 producția mondială a ajuns chiar la 3000 de tone pe an.
Argintul este un element chimic. În tabelul periodic are simbolul Ag și numarul atomic 47. Este un metal tranzitional (3p6, 4s2 3d10 4p6) la care se adaugă un electron s pe stratul al cincilea (5s1) și substratul 4d complet (4d10).
Argintul este un metal alb, strălucitor, și, după cum îi spune și numele, argintiu. În tăietură proaspătă, are o culoare ușor gălbuie. Argintul împreună cu aurul, platina, paladiul si iridiul face parte din categoria metalelor prețioase. Argintul este moale, maleabil și ductil, fiind metalul cu cea mai mare conductibilitate electrică și termică.
Se oxideaza cu ușurință în aer, formând oxizi,și, de asemenea, în prezența sulfului, cu care formează sulfuri.
În anul 2009 producția mondială de argint a fost estimată la 688 milioane de uncii, adică circa 21.400 tone.
Prețul argintului. În decembrie 2010 argintul a atins cel mai ridicat preț înregistrat din 1980 încoace, fiind cotat la 30,7 de dolari uncia. Recordul absolut este de 49,5 dolari uncia și a fost atins în ianuarie 1980.

Va asteptam cu drag in magazinul nostru!

www.bijuteriifrumoase.roTrimiteți un comentariu